Het TU Delft Solar Boat Team ontwerpt en bouwt draagvleugelboten aangedreven door puur en alleen zonne-energie. De draagvleugels tillen de gehele romp uit het water waardoor de waterweerstand verlaagd wordt. Hierdoor kunnen de boten een hoge snelheid behalen op zeer weinig energie, namelijk met het vermogen vergelijkbaar met die van twee waterkokers.

Het 2018 Team doet met de nieuwe boot mee aan de Solar Sport One competitie. De volgende editie begint in mei 2018. Hiernaast zal het team ook meedoen aan de Monaco Solar Boat Challenge in Juli 208.

Het TU Delft Solar Boat Team wordt volledig gerund door studenten en verandert elk jaar van samenstelling. Ook dit jaar wordt er weer gebouwd aan een volledig nieuwe boot. Het team van 2018 bestaat uit 25 studenten van verschillende faculteiten van de TU Delft. Een deel van deze studenten heeft zijn studie voor een jaar op pauze gezet om full time aan de Solar Boat te werken.

Doelen

De ultieme doelen van het team zijn het opleiden van zowel theoretisch als praktisch onderlegde ingenieurs en het promoten van duurzame innovatie. Zo wil het team laten zien wat de uiterste mogelijkheden zijn met zonne-energie.

Door een zo innovatief mogelijke boot te ontwerpen en te bouwen wil het team duurzame techniek weer een stap verder brengen.

Doelen

Voorgaande Teams

In 2005 richtte een aantal Maritieme Techniek studenten het TU Delft Solar Boat Team op. Het jaar erna werd het winnen van de “Frisian Solar Challenge” als doel gesteld én behaald.

Vanaf 2010 is de overstap naar draagvleugels gemaakt. De boot vaart nu op twee T-vormige draagvleugels, zo komt de romp tijdens het varen geheel uit het water. In 2016 werd na jaren van optimalisaties een topsnelheid behaald van 55 km/u. In 2017 heeft het team een boot ontworpen met drie draagvleugels om zo de stabiliteit en wendbaarheid te verbeteren.

Voorgaande Jaren